5G Vadisinde Güç Amfisi Modelleme Verimlilik ve Doğrusallaştırma Testleri Başladı

18 Nisan 2019

Tübitak Uzay ve Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile Güç Amfisi Modelleme Verimlilik ve Doğrusallaştırma Projesi test denemeleri 5G ve ötesi çalışmalarına katkı sağlamak üzere 5G Vadisinde devam ediyor.


RF güç yükselticiler uçtan uca performans ve verimlilik konusunda önemli bileşenler olmakla birlikte fiziksel olarak doğrusal değildir. Doğrusal olmayan güç yükselticiler ise komşu frekans bandında enterferansa sebep olma ve veri iletim kapasitenin düşürme benzeri sorunlara yol açabilmekte. Son yıllarda verimliliği artırmak amacıyla sayısal ön bozma (digital predistortion – DPD) benzeri yeni yöntemler üzerinde çalışmalar bulunuyor. Bu aşamada yükselticinin doğrusal olmayan bölgede karakteristiğinin ortaya çıkarılması ve faz bilgisini de içeren ölçümlerin yapılması önemlidir.


Tübitak Uzay ve Hacettepe Üniversitesi tarafından 5G Vadisinde yürütülen testlerde öncelikli olarak RF yükselteçleri üzerinde ölçümler yapılarak parametrelerin belirlenmesi ve DPD’de dahil olmak üzere verimlilik artırıcı tekniklerin geliştirilmesi yer alıyor. Bu amaçla RF güç yükselteç karakterizasyonu kapsamında AM/AM, AM/PM karakterizasyonu, yan kanal ölçümleri, sinyal kalitesi ölçümlerinin yanı sıra RF güç yükselteç doğrusallaştırma çalışmaları kapsamında ise DPD parametrelerinin belirlenmesi ve DPD performans testleri yapılıyor.


Fotoğraflar