5G Vadisi Altyapıları ve Faydalanıcılar
5G VE ÖTESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR YÜRÜTMEK İSTEYEN TÜM TARAFLAR 5G VADİSİ AÇIK TEST SAHASI TEST ŞEBEKE ALTYAPILARINDAN ÜCRETSİZ FAYDALANABİLİYOR
5G Vadisi’ndeki ilk 5G test sinyalleri 8 Kasım 2018’de BTK Piyasa Gözetimi Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen 5G Vadisi Açık Test Sahası Etkinliği’nde yayınlanmış ve vadide yer alan test şebeke altyapıları tanıtılmıştı. 5G Vadisi Açık Test Sahası test şebeke altyapılarında test ve denemeler gerçekleştirmek isteyen tüm taraflar, 5G Vadisi Yürütme Kurulu adına Kurum’a başvurarak, yapılan değerlendirmenin ardından, altyapılardan faydalanmaya devam ediyor.
5G ve ötesi konulara yönelik çalışmalar gerçekleştiren üreticiler, girişimci teknoloji firmaları, işletmeciler, akademisyenler, araştırmacılar gibi tüm tarafların faydalanabileceği açık bir test-deneme alanı kurulması hedefiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) koordinasyonunda 5G Vadisi Açık Test Sahası (5GVATS) Projesi çalışmaları başlatılmıştır. Proje ile Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü, Bilkent ve ODTÜ yerleşkeleri ile BTK Merkez Binası arasındaki alanı kapsayacak bölgede 5G ve ötesine ilişkin uygulama ve teknolojilerin test edilebileceği bir ortamın oluşturulması amaçlanmıştır. Bu hedef doğrultusunda 5G Vadisi Açık Test Sahası İşbirliği Protokolü, BTK, Hacettepe Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş., Türk Telekomünikasyon A.Ş. ve Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. tarafından 15 Ağustos 2017 tarihinde imzalanmıştır.
Bahse konu mutabakat zabıtları çerçevesinde 5G Vadisi’nde aşağıda belirtilen test ve deneme şebeke altyapılarının kurulumu gerçekleştirilerek 5G ve ötesine yönelik çalışmalar yürütmek isteyen tüm tarafların ücretsiz kullanımına sunulmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’ndeki BTK Piyasa Gözetimi Laboratuvarı’nda, 8 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilen 5G Vadisi Açık Test Sahası Açılış Töreni’nde, vadide yer alan test şebeke altyapıları tanıtılmış ve ilk 5G test sinyalleri 5G Vadisi’ne yayınlanmıştır.
- Ulak Test Şebeke Altyapısı: ULAK 4.5G baz istasyonu ile 4.5G çekirdek şebeke fonksiyonları, IMS Uygulamaları ve SDN kontrolcü de dahil olmak üzere SDN/NFV sistem altyapısından oluşan test şebekesi 5G Vadisi’nde konuşlandırılmıştır.
- İ2İ Systems Test Şebeke Altyapısı: 4G LTE Çekirdek Şebeke (EPC) ve IMS’ten (IP Multimedia Subsystem) oluşan altyapı 5G Vadisi’nde konuşlandırılmıştır.
- Netaş IoT Platformu Test Altyapısı: Sahadaki veya simülasyonu yapılandırılan IoT cihazlarından anlık veri alınması, komut gönderilmesi, toplanan verilerin saklanabilmesi ve üçüncü parti sistemlerle bütünleştirilmesi işlevlerini yerine getirmektedir.
- Spark Test Altyapısı: Özellikle fiziksel katmana yönelik Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılan ölçüm cihazları geçici süreliğine 5G Vadisinde konuşlandırılmıştır. İmzalanan protokole göre, cihazlarının kullanım süresi Ekim 2019’da sona ermiştir.
- Huawei Test Altyapısı: İlk aşama olarak, çekirdek ve radyo katmanları ile kullanıcı test ekipmanlarından oluşan, prototip 5G ekipman seti 5G Vadisinde konuşlandırılmıştır. Ardından altyapının güncellenmesine ve bağımsız olmayan (non-standalone) 5G şebekesinin vadide konuşlandırılmasına ilişkin çalışmalar yapılarak 2023 yılı Ekim ayında tamamlanmıştır.
5G Vadisi test şebeke altyapılarına ilişkin detaylı açıklamalar, altyapı bileşenleri, teknik özellikler ve altyapılar üzerinde gerçekleştirilebilen çalışmalara ilişkin bilgilerin yer aldığı Faydalanıcı Bilgilendirme Broşürleri aşağıda yer almaktadır.
5G Vadisi Açık Test Sahası Test Şebeke Altyapıları’nda test ve denemeler gerçekleştirmek isteyen tüm tarafların, aşağıda yer alan Başvuru Formu ve Taahhütname ile 5G Vadisi Yürütme Kurulu adına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na yazılı olarak başvurması gerekmektedir. 5G VATS Teknik Çalışma Grubu tarafından yapılacak değerlendirmenin ardından, başvuru sahipleri belirlenen takvim dahilinde altyapılardan ücretsiz faydalanabilmektedir.