5G’de Transport Şebekesi ve Çekirdek Şebeke Semineri Gerçekleştirildi

22 Ocak 2020

5G ve Ötesi Ortak Lisansüstü Destekleme Programı kapsamında Sayın Tamer MADAK ve Sayın Koray SELÇUK tarafından gerçekleştirilen seminer programında, 5G’de transport ve çekirdek şebekeye ilişkin bilgi paylaşıldı. 

Sayın MADAK tarafından transport şebeke altyapısı ve topolojisi hakkında bilgi verilerek; erişim şebekesi ortamlarından radyolink, bakır, fiber ve uydu teknolojilerinin kullanımına değinildi. 

Sayın Selçuk tarafından ise 5G kullanım senaryoları ve mobil işletmecilerin 5G’ye geçiş aşamalarına değinilerek; çekirdek şebeke mimarisinin gelişimi ile servis tabanlı mimariye sahip 5G çekirdek şebeke mimarisi hakkında bilgi verildi. Ayrıca Yazılım Tanımlı Şebeke (Software Defined Networking - SDN), Şebeke Fonksiyonlarını Sanallaştırma (Network Functions Virtualization - NFV), Şebeke Dilimleme (Network Slicing), Çoklu Erişim Uç Nokta Bilişimi (Multi-access Edge Computing - MEC), NFV’ye yönelik ETSI referans modelden Yönetim ve Orkestrasyon (Management and Orchestration – MANO) ve sanallaştırma benzeri yenilikçi teknolojiler detaylı olarak anlatıldı. Bununla birlikte 5G bulut ile ilgili özet bilginin yanı sıra veri merkezi mimarisine değinildi. 


Fotoğraflar