IoT Kullanım Senaryoları ve Özel Şebeke Kullanım Senaryoları Semineri Gerçekleştirildi

26 Aralık 2019

5G ve Ötesi Ortak Lisansüstü Destekleme Programı kapsamında Vodafone Şebeke Mimarisi Uzmanı Sayın Osman Erkut PAMUK ve PTN Planlama Mühendisi Sayın Tamer MADAK tarafından gerçekleştirilen seminer programında, IoT ve kullanım senaryolarının yanı sıra ilerleyen süreçte yaygınlaşması beklenen özel şebekeler (private network) hakkında bilgi paylaşıldı.

Seminerde, 5G’ye yönelik yapılan kısa bilgilendirmenin ardından 5G’nin akıllı şehirler ve sağlık gibi alanlarda kullanımından bahsedildi. Bunun yanı sıra IoT kullanımı ve gelecek öngörülerine yer verilerek dünyada ve ülkemizde yürütülen kullanım senaryolarına değinildi.

Sayın PAMUK tarafından NB-IoT ve CAT-M1 teknolojileri ile sağlanan geniş kapsama, uzun pil ömrü ve ucuz modüller benzeri avantajlara ve bu teknolojiler arasında kıyaslamalara değinildi. Ayrıca cihaz mimarisi, kullanılan protokoller, IoT teknolojilerinin karşılaştırılması hususlarında bilgi verildi. 

Seminerde Sayın MADAK tarafından ise mobil şebeke fonksiyonlarının üçüncü taraflara tahsisi olarak da bilinen özel şebeke hakkında bilgi paylaşıldı. Bu kapsamda özel şebekelerin kullanım alanlarına yer verilerek mevcut mobil şebekeden farkları, şebeke gereklilikleri ve sağladığı faydalara değinildi. 


Fotoğraflar