Türkiye 5G Çalışmalarında Atağa Geçiyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu iş birliğiyle gerçekleştirilen “5G Yeni Nesil Haberleşme Teknolojileri İmza Töreni” Ankara’da yapıldı.
TÜBİTAK ev sahipliğinde düzenlenen programa, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Orhan Aydın, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çelik, HTK çatısı altında bulunan şirketlerin yetkilileri, GSM Operatörlerinden yetkililer ve çok sayıda davetli katıldı.
5G ile ilgili çalışmaların uzun zamandır devam ettiğini vurgulayan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Gerek milli güvenliğimiz gerekse ülke ekonomimiz açısından büyük önem arz eden “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi”nde önemli bir adım atmak üzere burada toplandık. Günümüzde bilişim, ülkelerin ekonomik büyümelerinde kaldıraç görevi yapan önemli bir sektör haline gelmiştir. Bu önemin önümüzdeki yıllarda hız kazanacağı tartışmasız bir gerçektir. Bilişim teknolojilerinde ilerlemenin temel anahtarının elektronik haberleşme teknolojilerinde gizli olduğunu, bu teknolojiler için en önemli unsurun ise elektronik haberleşme altyapısı olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla, elektronik haberleşme sektörü altyapısında katma değer oluşturacak yatırımlara büyük önem veriyoruz” şeklinde konuştu.
Yerli ve Milli Politikalar Geliştirmek Ana Hedefimiz
Sektöre yönelik yapılan yatırımlara verilen özenle Türkiye’nin yerlilik ve millilik politikalarını BTK olarak geliştirilmesinin ana hedefleri olduğundan bahseden Sayan, “Yerli ve milli elektronik haberleşme şebekesi oluşturulması hedefi doğrultusunda Kurumumuz ilk adımı 2015 yılında atarak, 4.5G yetkilendirmesi kapsamında mobil operatörlere yerlilik yükümlülüğü getirdi. Yerlilik yükümlülüğünü açacak olursak, mobil operatörler 4.5G şebekesine ve elektronik haberleşme hizmetlerine yönelik yüksek katma değer ihtiva eden donanım ve yazılım gibi yatırımlarının en az %45’ini yerli malı belgeli ürünlerden sağlamakla yükümlüdür. Kurum olarak söz konusu yükümlülüğün yerine getirilme durumunu düzenli raporlamalar ve denetimlerle takip etmekteyiz” dedi.
Başkan Sayan Mayıs ayı içerisinde yerli imkanlarla geliştirilen baz istasyonu ULAK’a da değindi. Kaydedilen ilerlemenin, ülkemiz adına önemli bir başarı hikayesi olduğunun altını çizen Sayan, “Zira, dünyada baz istasyonu üreten ülke sayısı sadece 5 iken ULAK baz istasyonu, 4.5G altyapısının en önemli bileşeninin uçtan uca ülkemizin mühendislik imkan ve kaynakları ile üretebileceğimizin kanıtı olmuştur. Bununla birlikte sadece ULAK değil, proje kapsamındaki şirketlerimizin ürünlerinin her biri, rekabetçi ve kaliteli ürünleri teknoloji alanında üretim yapılması konusunda önümüzde bir engel olmadığının ispatı niteliğindedir” açıklamalarında bulundu.
Başkan Sayan, 5G konusunda ilerleme noktasında yapılan çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi: “Özellikle son 1.5 yıl içerisinde de, yerli ve milli üretim yeteneğimizin geliştirilmesi amacıyla ekosistemin tüm paydaşlarını içerecek şekilde koordinasyon ve işbirliği çalışmalarımızı yürüttük. Bu çalışmalar, ilk meyvelerini; 5G TR Forum’un kurulması, 5G Vadisi Açık Test Sahası Protokolü ile 5G ve Ötesi Ortak Lisansüstü Destekleme Programı Mutabakat Zaptının imzalanması ve Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) olarak verdi. Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin planlanan sürede başarılı bir şekilde sonuçlanmasını ve proje çıktılarının ülkemiz için beklenen katkıyı sağlamasını temenni ediyorum.”
Bakan Özlü: Bu Program Büyük Bir Başarının İspatıdır
Programda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü de “Burada güzel bir tablo var. Kullanıcı, devlet, üretici hepsi var. Biz hep kendimize Savunma Sanayi’ndeki performansı bu alanda neden gösteremediğimizi sorduk. Savunma Sanayi’nde en başından müşteri, kullanıcı, fiyatlar belli. Dolayısıyla başarı oranı da yüksek oluyor. Ve uzun zamandır eleştirilen bir diğer konu da “Neden sahipli Ar-Ge yapamıyoruz?” Biz bunu getirelim istedik hep. Ve bugün istediğimiz noktaya geldik. Bu program da bu büyük başarının bir ispatıdır” şeklinde görüşlerini aktardı.
Konuşmaların ardından imza törenine geçildi. HTK çatısı altında birleşen 17 firmanın, uçtan uca yabancı ürüne gerek kalmayacak şekilde tüm iletişim sistemlerini yerli ürün olarak piyasaya çıkarmak üzere güçlerini birleştirmesi ve TÜBİTAK’ın da desteği ile proje çalışmaları başlayacak. Yaklaşık 253 milyon TL yatırım ile gerçekleştirilecek 5G sistemler, tamamen yerli ürün olarak piyasaya çıkarılacak ve Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone tarafından da desteklenecek.